sobota 4. dubna 2015

Mrkvový velikonoční dort

Nevím, jak pro vás, ale pro mě jsou Velikonoce svátky jídla, pití a nového života. S Velikonocemi obvykle přichází ruku v ruce jaro, a i když to teď venku rozhodně tak nevypadá, můžeme se těšit z více sluníčka, delších dní plných světla, květin a samozřejmě farmářských trhů. Dneska jsem si zašla na jeden velikonoční na Jiřího z Poděbrad a přestože byla venku fakt zima a vítr, neodolala jsem a koupila jsem si vynikající rajskou polévku a narcisky. Mám neskutečně ráda všemožné jarní kvítí, narcisky, tulipány, fialky, sněženky. Znamená to, že jaro už je tady a zima už nemá šanci. Kromě květin mám na trzích ráda i čerstvou zeleninu a ovoce, kterého teda ještě moc není. Na trhu jsem koupila i tři obrovské mrkve a podnítilo mě to k udělání mrkvového dortu. Přiznám se, že jsem ho nikdy neměla a tudíž pro mě chuť dortu byla nová. Ale musím říct, že na to, že svoje pečící výtvory normálně nejím, protože jsem z pečení totálně přeslazená a radši je rozdávám, tak tady jsem neodolala a ochutnala a mňaaam... :)
Recept jsem přebrala z aktuálního čísla Apetitu, které je takové hezky jarní a barevné. V původním receptu chybí čokoláda a dort přeříznou na půl, to jsem ale vynechala, protože jsem neměla tolik krémové sýra. V Apetitu navíc používají mascarpone, to jsem ale nahradila Philadelphií a lučinou a myslím, že to tomu určitě neuškodilo.




Suroviny na korpus mrkvového dortu:
Forma: 19 cm


200 gramů hladké mouky
1 lžička perníkového koření (stačit vám bude i samostatná mletá skořice)
2 lžičky kypřícího prášku
200 gramů třinového a krupicového cukru
100 gramů rozměklého másla
3 vejce
3 středně velké mrkve
40 gramů čokoládového drobění
3 lžíce bílého jogurtu

Suroviny na krém:
200 gramů krémového sýra (použila jsem Phiadelphii a Lučinu, plus ještě dvě lžíce zakysané smetany)
4 lžíce moučkového cukru
šťáva z půl citronu


Postup:

1. Mouku, perníkové koření, skořici a kypřící prášek si odvažte a dejte do mísy. Do mixéru dejte máslo a cukr a prošlehejte. Přidejte žloutky a jogurt a opět důkladně prošlehejte, ať se všechny suroviny spojí. K moučné směsy přidejte tuhle tekutou a propracujte. Ideálně rukama, ale bude se vám to neskutečně lepit. Pro větší estetično tak můžete použít stěrku. Přidejte ještě nastrouhanou mrkve a opět promíchejte.
2. Troubu předehřejte na 160°C. Těsto vlijte do pečícím papírem či máslem vymazané formy a dejte asi na hodinu a čtvrt péct. Já jsem měla menší formu, takže se mi to peklo delší dobu. Pokud máte formu větší, bude vám stačit cca hodina. Stejně ale radši dort propíchněte špejlí. Počkejte 10 - 15 minut až vám korpus trochu slachdne, odejměte formu a nechtě úplně vychladnout.
3.Krémové sýry smíchejte dohromady s cukrem a citronovou šťávou. Jak moc chcete mít krém kyselý nebo naopak sladký záleží na vás, já uvádím suroviny, v jakém množství jsem je použila já. Jinak si ale všechno dodělejte podle své chutě a fantazie.
4. Potřít dort vyrovnaně krémem je asi to nejtěžší a doporučuji uhlazovat postupně, jak bude dort tuhnout v lednici. Bude se vám s tím lépe pracovat a hlavně to bude lépe vypadat. Dort nechte zatuhnout klidně celou noc v ledničce, poté ozdobte mrkvičkami (ano, jsou to opět mrkvičky z Mark&Spencera, miluju je) a můžete podávat.



Asi jste si všimli pár novinek na blogu, jako je nové psaní receptů, facebook, instagram a ikonka na hledání. Do komentářů mi dejte vědět, jak se vám to líbí a zda mám přidávat ještě nějaké novinky a nebo, co bych měla na blogu zlepšit, aby se vám v něm přehledně hledalo a četlo. Taky mi napište, co byste chtěli vyzkoušet příště, budu se moc těšit. :)

5 komentářů:

  1. Ahojky :-) ten vypadá opravdu krásně. Moc se mi líbí tvé fotky i tvůj "sladký" blog. Lásku ke sladkému a především ke kávě s tebou sdílím. Taky jsem nedávno pekla Mrkváček, ale příště zkusím tvůj recept. A rozhodně až někdy zavítám na Moravu, zkusím ty kavárny, o kterých si psala :-).
    http://cas-kavicky.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, moc děkuji za pochvalu a máš moc hezký blog, vzhledem k tomu, že jsem coffee lover, tak si můj člověk. Máš u mě na Facebooku like :) Kavárny, který sem navštívila, jsou vážně supr a určitě je doporučuji :) Mrkváč zase budu dělat v neděli, tak doufám, že dopadne podobně :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten vypadá nádherně :-) Ten určitě vyzkouším Baruš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdycky si na tebe vzpomenu, kdyz někdo mluví o mrkvaci :)

      Vymazat