neděle 12. července 2015

Dráďany - kam všude vyrazit a kde stojí za to jíst

Plním sliby. Pokud mě totiž sledujete na Facebooku, slíbila jsem, že napíšu něco o svých výletech do Drážďan. Jezdím tam docela pravidelně, snažím se jednou za čtvrt roku a mým hlavním cílem jsou, překvapivě, nákupy a hlavně tedy Primark. Holky asi ví o čem mluvím. Prostě třípatrový ráj pro všechny shopaholičky, který se chtějí hezky oblíkat a moc za to neutratit. Vždycky, když v Drážďanech jsem, něco na sebe si odvezu. Pak tam taky ale hlavně jezdím kvůli tomu, abych vypla z pražských stresů a načerpala trochu energie. Naposledy jsme se do Drážďan vydaly s Janou a Kačkou a byla to prostě taková dámská jízda. Nákupy, obídek, kávička, procházka a jídlo. Prostě chill. To miluji. Než se ale dostanu k tomu jídlu a hodím pár tipů, kam musíte vyrazit, otevřeme si tetu Wiki a průvodce a podíváme se na Drážďany z toho historického hlediska.


Trocha historie neuškodí
Drážďany jsou hlavním městem Saska a nejvíce se do historie zapsaly v roce 1945, kdy město zažilo brutální nálety. Ve městě byla zničena většina historických památek, až 60°%, nejvíce centrum. Zhruba 45% všech leteckých bomb svržených na město byly zápalné bomby, který způsobily ohromný požár celého centra města. Počet obětí je dodnes neznámý, protože se ve městě nacházelo mnoho utečenců z východu a město bylo tehdy přeplněno. Podle závěrečné zprávy byly nalezeny ostatky více než 18 tisíc mrtvých. Nechtěným důsledkem leteckého bombardování Dráďan byl i omyl, kdy byla místo Drážďan bombardována také Praha.
Po válce byly ruiny historických budov postupně rozebrány či vyhozeny do vzduchu. S obnovou centra města se začalo hned ve 40. letech. Většina významných budov byla znovo dokončena až v 60. letech a některé stavby až v 80. letech. I dnes se v Drážďanech hodně staví a to hodně pomalu. Většinou se jedná o moderní budovy, které ale zapadají do celkové tváře města. Mezi nejznámější ulice patří například Prager Straße, která je vyhrazena čistě jen obchodům, restauracím a hotelům. Od vlakového a autobusového nádraží je to celkem asi 10 minut.



Kde jíst a pít?

Když jsem na jaře přijela s Janou do Drážďan, bylo docela brzo a my se chtěly někdy najíst. Zašly jsme do jedné příjemné kavárničky a zažily zde ráj. Do 12 hodin mají ve většině drážďanských podnicích nabídku bufetových snídaní/obědů. Za 9 euro si můžete vybrat z teplého a studeného bufetu, ovoce, zeleninu, saláty, šunku, sýry, několik druhů slaného i sladkého pečiva. K tomu jsme si dali cappuccino za 3 eura a byly nacpané až do odpoledne. Bohužel jsem si ale chytře nenechala účet, ani jsem si do mobilu nenepsala název podniku, takže nevím, jak se jmenoval. Je to ale směrem z Prager Straße do centra a je to myslím na rohu. Takže až v Drážďanech budu příště, tak vám sem napíšu, jakže se to jmenovala o určitě zase zajdu. Nebo pokud na to natrefíte, napište mi do komentářů, budu moc ráda :)
Cena: snídaně 9 euro, cappuccino 3 eura




The Fresh Tea Shop

Tenhle obchůdek se nachází ve stejném nákupním centru, jako Primark. Je to síť obchodů především s ledovým čajem, ale najdete zde i ledovou čokoládu nebo kávu. Můžete si vybrat z několika edicí a třech velikostí. Když jsem tam byla na jaře, dala jsem si klasický pomeranč a naposledy jsem zvolila Tropical, ale přemýšlela jsem nad speciální letní edicí. Obě dvě varianty byly naprosto vynikající, v tropical mi plavaly kousky nějakého ovoce a bylo to úžasně osvěžující, což jsem při 30°C fakt potřebovala. Jana si dala borůvky, ty byly hodně sladké, ale taky bomba. Doporučuji.
Cena: 3.50 euro (velikost M)




Ayers rock

Po vyčerpávajících nákupech jsme se holkami vydaly na procházku podél řeky Elbe, čili Labe. Ještě než jsme to zakempily na lavičku u vody s lahvinkou vína (nevíte, jestli se v Drážďanech smí pít na veřejnosti? :)) jsme se stavily v jedné kavárničce na kafe. Původně jsme teda chtěly kafe, ale venku bylo okolo 30°C a my docela umíraly vedrem. Takže jsem v uličce plných restaurací a kaváren zapadly do té, ve které bylo nejméně lidí a objednaly si třikrát (originálně) to samé ledové kafe s vanilkou a šlehačkou. Někteří možná vítě, že šlehačku úplně nemusím, úplně alergická jsem na ty kupované, chemické. Tady měli naštěstí domácí a byla skvělá. S Kačkou jsme ledové frappé vypily skoro hned a kdybych měla více peněz, dám si snad ještě jedno.
Cena: 4.20 euro




Frozen Yogurt

S holkama jsme se ještě po odpoledním posedáváním u vody vrátily do Primarku, protože holky se tam chtěly ještě po něčem podívat. Já jsem se svými posledními pěti eury a mega taškami zůstala venku a vyrazila k vedlejšímu stánku na zmrzku. Slečna za pultem nás zřejmě slyšela mluvit česky, protože na mě začala s češtinou a poradila mi tak s výběrem. Přestože je v Dráždanech Čechů hodně, docela mě to překvapilo a když tak jí zdravím. Zmrzka byla skvělá a dělala mi společnost celou dobu, kdy holky ještě nakupovaly. Krom té zmrzky mi jí dělala ještě jedna malá holčička, která mi odvážně nabídla sušenku. Moc děkuji :)
Cena za jeden kopeček: 1.50 euro (myslím)


Jarní putování po Drážďanech jsem zakončila odpolední koblihou s marmeládou

Tak tohle je z našeho drážďanského výletu zatím všechno. Protože toho moc není, napadlo mě, že vám zase za pár měsíčů udělám pokráčko a přidám tak další restaurace a podniky, které v Dráďanech stojí za to. Berete? :) Pokud do Drážďan jezdíte, napište mi, kde to máte rádi vy a kam určitě příště musím zajít.

2 komentáře:

  1. Zrovna s rodinou plánujeme let do Drážďan do Primarku a bavili jsme se o tom, kam ještě zajít .. Děkuju moc za tipy, obzvlášť ten Fresh Tea Shop vypadá hodně zajímavě ! :)

    www.meadelaida.blogspot.com

    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fresh Tea Shop fakt hodně doporučuji, určitě zajdi a dej mi pak vědět, který si měla :)

      Vymazat