pondělí 27. října 2014

Famózmí makronky

Splněný sen, nejlepší odpoledne, hromada zkušeností a zážitku, božská chuť. Takhle by se dalo hodně podrobně popsat jedna říjnová sobota, kdy jsem absolvovala pečící kurz v úžasné cukrárně Saint Tropez. Jak už název příspěvku napovídá, nejednalo se o nic jiného než o francouzskou pečící výzvu - Makronky. Tenhle kurz jsem dostala jako předčasný dárek k svátku a jedno vím jistě. Určitě nelituji. Strávila jsem úžasné odpoledne a nasbírala plno zkušeností. Kromě toho jsem si domů odnášela dva druhy makronek - čokoládové a jahodové. To že jsem je před svými kamarády málem neuhlídala a následně se s nimi procházela po Praze na festivalu Signál, je už vedlejší. Tentokrát vám nepředstavím konkrétní recept na makronky, ale spíš vám tady ukážu tipy a fotky, jak vytvořit ty nejlepší makronky a co jsem třeba já dělala špatně. Makronky se opět chystám dělat na Vánoce, jako speciální vánoční cukroví, tak doufám, že se mi tentokrát povedou.


Historie makronek:
Původ makronek není dodnes úplně jasný. Podle první verze vznikly v roce 1791 v jednom z francouzských klášterů poblíž Cormery. Druhá verze mluví o tom, že se makronky dostaly do Francie z Itálie v roce 1533 díky svatbě Henryho II. s Kateřinou Medicejskou. Dnešní podobu dal makronkám Pierre Desfontaines z vyhlášené pařížské cukrárny Ladurée. Jedny z nejlepších makronek si můžete dát právě v cukrárně Saint Tropez, kde jsem byla na kurzu.

Tipy a triky:
Makronky se skládají ze dvou části. "Těsta" a krému. Krém je dobré si připravit den předtím, makronky o den později a celkovou konzumaci provádět až další den. Makronky totiž lehce navlhnou, vstřebají krém, změknou a zkrátka se uleží. V ledničce vydrží až čtyři dny a v mrazáku dokonce až měsíc. Zaručuji vám ale že se vám po nich zapráší neskutečně rychle.

*Bílky na těsto si vyndejte klidně i den předem, musí mít pokojovou teplotu. Minimálně musí být venku dvě hodiny před prací.
*Máslo musí být naopak studené, akorát vyndané z ledničky.
*Makornky musí odpočívat na plechu minimálně 30 minut. Jestli už jsou vhodné na pečení poznáte tak, že se zatáhnou a nelepí se vám na prsty.
*Doba pečení je tak 13 minut na 150°C, ale záleží na vaší troubě.
*Po 6 až 7 minutách troubu otevřete a zase zavřete.
*Nejlepší trouby jsou ty kamenné, ale bez ventilace. Zkrátka ty ve, kterých se dělají pizzy.. Ty ale asi moc z nás doma nemá :D



Směs na těsto se musí táhnout, ale ne aby byla úplně tuhá, ani ne úplně tekutá. Zkrátka něco mezi.


Makronky je nejlepší péct na speciální podložce, která přesně ukazuje, jak moc mají být makronky velké. Cukrářským sáčkem (nejlepší je velikost 9) uděláte kolečko a zatočíte do špičky. Chce to grif a trpělivost.


Dá se to zvládnout i bez podložky, ale pak hrozí, že každá makronka bude jiná.


Makronky nechte odpočívat klidně 40 minut, dokud se jejich povrch nezatáhne a nebudou se vám lepit na prsty.


Makronky pečte asi 13 minut, záleží jakou máte troubu. Nechte schladnout a plněte krémem.


Hotové makronky slepte krémem a nechte odpočinout klidně i do druhého dny, kdy budou mnohem lepší než hned po upečení.


Hotovo!!! Teď hurá do krabice a ochutnávat.


Voilá. Makronky jsou v krabici a připravené splnit největší chuťový požitek.



Žádné komentáře:

Okomentovat