středa 12. listopadu 2014

Dýňové cup cake

Minulý týden jsem procházela aktuální číslo časopisu Apetit a přemýšlela, čím bych co bych si zase upekla. Vzhledem k ingrediencím jsem se nakonec rozhodla pro cup cake, tentokrát ale s dýní Hokaido. Dýně je na chuť nevýrazná, trochu trpká a nic moc dobrá. Proto ji chce doplnit ještě nějakou výraznou chutí. Já jsem zvolila skořici a vanilku, které dýni, která teď zažívá obrovský boom hlavně na farmářských trzích a dělá se z ní na podzim snad skoro všechno, nádherně oživí a zpestří její chuť. Cup cake ale nejsou jediné, co se z dýně chystám dělat, protože na mě ještě v ledničce půlka dýně čeká.

Suroviny na těsto:
100 gramů hladké mouky
100 gramů cukru krystal
2 vejce
čtvrtka dýně Hokaido
2 lžičky vanilkového cukru
vanilkový lusk
2 lžičky skořice
100 ml kefíru
100 gramů rozměklého másla
2 lžčky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku


Suroviny na krém:
2 balení smetanového sýru (já použila 190 gramovou Lučinu)
2 lžičky skořicového cukru
2 lžičky mleté skořice
2 lžčiky vanilkového cukru
80 gramů moučkového cukru
mix balených oříšků v čokoládě


Postup:
Postup na přípravu cup cake už jste si na blogu mohli přečíst několikrát, proto dnes jen hodně zkráceně, protože opakování je matka moudrosti. Do mixéru vložíme máslo, cukru a vajíčka a rozmixujeme v hladkou pěnu. Tu smícháme s sypkou směsí - moukou, skořicí, vanilkovým luskem, vanilkovým cukrem, jedlou sudou a kypřícím práškem. Do hotové směsy přidáme i nahrubo nastrouhanou dýně Hokaido, která je více máslová než jiné druhy dýně. Navíc zrovna Hokaido je u nás nejvíce rozšířená a pěstovat ji můžete i na zahradě. Nakonec přidáme kefír a celou směs důkladně promícháme a rozdělujeme do připravených košíčků ve formě. Troubu předehřejeme na 150°C a pečeme 12 až 15 minut taktéž na 150°C.
Cup cake necháme vychladnout a připravíme si krém. Smetanový sýr, moučkový cukr, skořici i vanilku dáme do mixéru a promícháme. Hotovou směs klademe lžičkou nebo cukrářským pytlíkem na cup cake a dozdobíme oříškem v čokoládě.







Žádné komentáře:

Okomentovat