pondělí 9. února 2015

Red Velvet

Říká se mu americká sametová klasika. Red Velvet neboli červený samet je tradiční americký dort, který pochází z New Yorku a ve dvacátých letech ho zde začali podávat v hotelu Waldorf-Astoria. Mě zaujal už několikrát a tohle je naše druhé setkání. Poprvé jsem zkoušela dort, který jsem ale nestihla vyfotit a upřímně řečeno, tolik se mi vzhledově nelíbil. V létě jsem navíc ochutnala red velvet cup cakes od mojí kamarádky Jáji a tudíž mi v hlavě šrotovalo, že bych tyhle krasavce taky měla zkusit. A pak jsem dostala jednu nabídku a bylo na místě se s něčím vytáhnout. Zvolila jsem tedy red velvet a strávila s nimi dva dny, protože jsem zvyklá si těsto připravit den předem a daný den dodělat už jen krém. Příprava není celkově moc náročná, jen se připravte na červenou kuchyň. Zářivě červeného těsta dosáhnete pomocí barviva, není ale nutné ho přidávat, protože dort prý zčervená díky reakci octa, podmáslí a kakaa. Já jsem ale nechtěla moc chemicky experimentovat, tudíž jsem barvivo přidala.


Suroviny na 24 cup cakes:
200 gramů hladké mouky
200 gramů cukru krystal
1 lžička vanilkového aroma
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce kakaa
100 ml podmáslí
1 lžička jedlé sody
150 ml másla
2 vejce
červené barvivo



Krém a poleva:

250gramů mascarpone (použila jsem jeden kelímek a vyšlo mi to akorát)
1 zlžička vanilkového aroma
špetka sušené vanilky
bílá čokáláda (použila jsem jedno balení bílé čokolády Lindt)
2 lžíce cukru moučka


Postup:
Sypké přísady - mouku, cukr a kakao prosejte a smíchejte dohromady. Přidejte vejce a rozměklé máslo a vše důkladně promixujte v mixéru, aby se ingredience spojili. Do hrníčku mimo přidejte podmáslí, vanilkový extrakt a červené barvivo. Na dorty používám většinou gelové barvivo, teď jsem ale vyzkoušela barvivo sypké. Prášek vysypete do studené vody a promícháte. Intenzivitu barvy nechám na vás, čím víc vody dáte, tím světlejší barvu logicky získáte. Barvivo s podmáslím přidáte do těsta a opět promixujete. V hrníčku vedle si připravte jablečný ocet a jedlou sodu. Směs začne šumět, takže ji přidejte do směsy a opět důkladně promíchejte. Troubu předehřejte na 170°C a papírové košíčky naplňte do poloviny, při pečení nabydou. Pečte 17 - 20 minut. Po vyndání z trouby nechte vychladnout na talíři nebo na mřížce.
Mezitím si připravte jednoduchý krém. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu. Do mixéru dejte mascarpone, sušenou vanilku, vanilkové aroma a cukr a vše promixujte. Poté přidejte schladlou rozpuštěnou čokoládu a opět projeďte mixérem. Cup cakes můžete zdobit buď cukrářským sáčkem a nebo lžičkou. Na závěr můžete ještě posypat kousky bílé čokolády a podávat. Užijte si je!



2 komentáře:

  1. Mnam, vypadaji skvele! :) Slo by misto kakaa pouzit kava ci kavovina? Aby to melo lehce kavovy nadech? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji moc. Upřímně řečeno si s tou výměnou nejsem jistá, protože ta chemická reakce se vytvoří právě díky kakau, jablečnému octu a jedlé sodě. Ale můžeš zkusit dát půlku kakaa a půlku kávoviny, možná bych pak jen přidala cukr, ta káva je hodně výrazná.. :) Každopádně budu ráda, když dáš vědět, jak pokus dopadl ;)

      Vymazat