úterý 10. března 2015

Čokoládovo - jahodový dort

Asi si vzpomínáte ještě na poslední příspěvek o raw dezertech a skvělém kurzu pečení s Janou Černou. Asi si i vybavíte čokoládovo jahodový dort, o kterém jsem taky psala. Právě ten jsem se rozhodla dělat na naší rodinnou oslavu narozenin. Původně měla máma vymyšlený Pražský dort, kterému já osobně moc nehodluji, tak jsme jí navrhla, že vyzkoušíme něco jiného a uděláme čokoládovou bombu. Krom toho se oslavy účastnila moje extra kritická babička. Hlavně jsem ale chtěla znát reakci na jednu z hlavních surovin, což je cuketa. Jo já vím, že v čokoládovým dortu byste cuketu asi hledali těžko, ale právě díky ní byl super vláčný, jemný a člověk si řekl, že dělá aspoň něco pro zdraví, když má v dortu zeleninu. Navíc tam není vůbec cítit, což můžu opravdu dobře posoudit, protože cukety normálně nejím. Ani teď je jíst nezačnu. Takže pokud nevíte, co v létě s cuketama, je tenhle dort ten pravý.
Jinak jsem si ale pro přípravu dortu nevybrala úplně fajn období. Cuketa i jahody jsou v březnu dost drahé, navíc právě jahodám chybí sluníčko, to ve skleníkách ve Španělsku nemáte ani v březnu. Stoprocentní čokoládu můžete nahradit třeba 70%, tahle je opravdu hodně hořká, což ne každému může vyhovovat. Plus doporučuji tenhle dort dělat ve chvíli, kdy vám není líto utrácení peněz, protože je trochu nákladnější, navíc já k tomu sjezdila půlku Prahy. K výpisu surovin tak přidávám i obchody a ceny, aby jste měly představu. Ve výsledku to raw dort tak úplně není, protože jsem dělala klasický cheesecakakový korpus, který se pekl. Teď už konec plkání a tady máte recept a jarní fotky, přičemž tady chybí dort celý. Ten byl snězen dřív než jsem začala fotit.



Suroviny na korpus:
200 gramů Bebe sušenek club
100 gramů másla President


Suroviny na náplň:
2 balení 100% čokolády (Country Life, jedno balení za 87 kč)
1 velká cuketa (Billa, 30 kč)
2 balení jahod (Kaufland, jedno balení za 21 kč)
165 ml kokosového mléka (Billa, 25 kč)
100 ml medu (my měly domácí)
4 lžíce moučkového cukru (Billa, 1 kg za 18 kč)
2 lžíce arašídové pomazánky (Mark and Spencer, velká nádoba za 89 kč)
1 vanilkový lusk (Pankrácký rynek, 40 kč)


Suroviny na jahodový topping:
1 balení jahod
2 lžičky kokosového oleje (Sklizeno, 70 kč to nejmenší balení)
2 lžíce medu
2 lžíce moučkového cukru


Postup:

Úplně poprvé začněte rozehřívat máslo na korpus a rozpoštět čokoládu ve ve vodní lázni. Poté v mixéru rozdrobte sušenky, spojte s máslem a upěchujte korpus na dno dortové formy. Dejte do trouby na 150°C cca na 10 minut, sušenkový korpus v troubě zatuhne a spojí se, takže se vám pak nebude drolit. Mezitím, co se korpus peče si připravte náplň. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a opravdu důkladně z ní vymačkejte vodu. Cuketa, stejně jako další zelenina, je plná voda a jakmile jí důkladně nevymačkáte, dort vám neztuhne. Chce to sílu, trpělivost a čas, ale určitě to zvládnete. Spolu s roztavenou čokoládou, kokosovým mlékem, cukrem, medem, arašídovou pomazánkou a vanilkovým luskem projeďte v mixéru. Klasický vám na to stačit nebude, chce to stolní mixér, což je sice taky dost velká investice, ale určitě ho využijete. V aktuálním čísle Apetitu se můžete dočíst, jaké mixéry preferuje právě Jana Černá. Co se týče arašídové pomazánky, v původním receptu je použita mandlová pasta. Ta je ale neskutečně drahá, v Country life jí pořídíte za 324 korun a vzhledem k tomu, že použijete dvě lžíce, zvolila jsem nakonec arašídovou pomazánku z Mark and Spencera. Tou si pak můžete i ráno namazat toust. Jakmile máte všechno v mixéru, rozmixujte do hladkého krému. Případně můžete pravidelně ochutnávat a cukrovat, protože takhle vysokoprocentní čokoláda si zaslouží trochu více cukru.
Až vám vychladne korpus, nalejte na něj cca půlku čokoládové hmoty. Poté na ní vyskádejte jahody, nejen do boků, ale i doprostřed. Určitě nešetřete, ať to má ty správné jahodové chutě. Pak už dolijte zbytek formy a dejte zatuhnout do ledničky, minimálně na 4 hodiny. Ideálně přes noc. Těsně předtím než budete podávat, si připravte topping. V mixéru rozmixujte všechny suroviny a polejte kousek dortu. Následně už můžete podávat, ozdobit můžete ještě mátou, ať je to pěkně barevné. Během podáváním vracejte do ledničky a pokud můžete, s dortem nikam moc necestujte.




Žádné komentáře:

Okomentovat