neděle 1. března 2015

Jde to i zdravě aneb jak jsme pekli raw dezerty

Občas se stane, že dostanete nabídku, kterou prostě nemůžete odmítnout. Přesně tohle se stalo mě, když mi moje kamarádka Jája řekla o kurzu veganských dezertů, který se konal jeden páteční podvečer v Chefparade. Veganka sice nejsem, ale ráda se dozvídám něco nového, zkouším neobjevené a dostávám se do tajů jakékoliv kuchyně. Takže jsem souhlasila a v pátek 27. února vyrazila na Žižkov, kde jsme společně s Janou Černou, která má pod sebou stránky zasadnezdrave.cz, skoro tři hodiny "pekli" různé sladké dobroty. Určitě Janiny stránky navštivte, dozvíte se tam hromadu zajímavých informacích. Jana pořáda i kurzy, až se na nějaký další vydám, určitě vás budu zase informovat.


Co je raw strava?
Použít slovo pečení není vlastně úplně správně zvolené slovo, protože vitariáni, tedy ti, kteří raw stravu konzumují, používají potraviny upravené do 42°C. Vzhledem k tomu, že jsou to i vegetariáni (nejedí maso) a vegani (nejedí mléčné výrobky), je jejich strava založená především na ovoci, zelenině, oříškách, luštěninách či semínkách. I tak se dá z těchto potravin vytvořit neskutečné množství úžasných jídel. Chce si to jen na tuto stravu zvyknout, řídit se chytrými radami a věnovat nákupu a samotné přípravě potravin trochu více času. Já sama bych se k této stravě neuchýlila, miluju čokoládu, sýry, mořské plody a občas šáhnu i po šunce, ale je třeba respektovat každého, kdo se chce stravovat jinak. Z kurzu jsem si odnášela neskutečné množství receptů, které určitě vyzkouším (na jeden se můžete těšit už hodně brzo), ale i rozhodnutí, že mě Jana na svém dalším kurzu v Chefparade nebo kdykoliv jinde, určitě uvidí. A teď pár zajímavých rad a tipů, které jsem na kurzu získala a které jsou vhodné i pro všežravce. :)

Rady a tipy:

Smoothie

-Smoothie je rozmixované ovoce nebo zelenina s kombinaci s vodou, mlékem či jogurtem. Na kurzu jsme ochutnali koktejl se špenátem, mangem, banánem, zeleným jablkem, chia semínkami a závorem. Přestože zeleninové smoothie moc nemusím, tohle jsem upíjela celý večer a měla po něm neskutečně energie. Tu nám všem dodali chai semínkama, které mají v sobě neskutečné množství proteinu a jsou doporučovány hlavně sportovcům.
-Je dobré kombinace ovoce a listovou zeleninu, která je bohatá na vlákninu a neobsahuje skoro žádnou bílkovinu, takže vám nic nebude v žaludku kvasit a nadýmat.
-Není vhodná kombinace ovoce a oříšky, protože vám opět může začít v těle kvasit.
-Díky ovoci zamezíte chřipce a nachlazením, což ale všichni víme. Takže aspoň jedno ovoce denně.


Pudingy a pěny
-Opět zde hraje hlavní roli ovoce, díky jehož vlastnostem a struktuře se z něj dají vytvořit úžasné pěny a pudingy.
-Využívá se k nim hutnější druhy ovoce, například banány či avokádo.
-Lněná či chia semínka jsou k jejich výrobě taky super.


Puding s chia semínkami a malinami

Dorty a řezy
-Zde je potřeba vytvořit si nějaký korpus, ideálně z oříšků, semínek a sušeného ovoce.
-Semínka a některé ořechy na korpus je nutné si nejdříve namočit, cca 30 minut předem. Díky tomu se z nich uvolní tzv inhibitory, na kteří jsou někteří jedinci alergičtí.
-Oříšky na náplň namáčejte i delší dobu, cca 4 hodin před přípravou. Ve vodě je můžete nechat odpočívat i celou noc.
-Nepodceňujte kvalitní surovin a zamiřte do obchodů, jako Country life nebo Zdravá výživa. Síce si připlatíte, ale tady je důležitější kvalita než cena.


Čokoládový dort s jahodami

Štrůdly a rolády
-Podobná příprava jako u dortů, opět se používá kombinace oříšků, semínek a ovoce.
-Na náplň je vhodné použít například kokos, mák nebo čokoládu.

PS: Omlouvám se za ne tak kvalitní fotky a slibuji, že se příště budu více snažit. Brzy mě čeká kurz focení jídla, juchů :)




Žádné komentáře:

Okomentovat