neděle 22. března 2015

Foodblok2015 - první česká konference pro foodies nadšence, 1. část

Opět pro vás nemám žádný recept, protože na to stále nemám čas. Navíc nemám ani pro koho péct a péct sama pro sebe, tak za chvilku neprojdu dveřmi. Každopádně do konce týdne, tedy do konce toho příštího, pro vás určitě něco přichystám. A protože už máme oficiálně jaro (HURÁÁÁÁÁ) a navíc se blíží Velikonoce, tak to bude něco jarně velikonočního. Navíc v sobotu 28. března peču u nás na vesnici v Postupicích na Velikonoční jarmark, takže kdybyste měl někdo cestu okolo Postupic, tak se stavte. Budeme se na vás těšit ;)
Teď k jádru pudla dnešního článku. Včera, tedy 21. března jsem byla na první české foodies konferenci, kterou pořádala Jana Florentýna Zatloukalová a Janča Chotová z popečenička a Chefparade. Řeknu vám jedno. Bylo to naprosto skvělý! Vyšlo krásný počasí, sluníčko svítilo, jako o závod, já se po holešovické tržnici procházela jen v saku, celý den byl plný zajímavých přednášek a workshopů a musím říct, že si to všichni určitě hrozně užili. Já jsem se navíc zúčastnila, jako akreditovaná blogerka, což znamenalo, že jsem dostala strašně moc dárečků od partnerů, seznámila se s dalšíma blogerkami, který už nějakou tu dobu sleduji a navíc jsme měly všechny možnost navázat spolupráci právě s partnery konference. Jak schůzky dopadly, o tom vás budu informovat později, uvidíme, jak to všechno dopadne.


Jednání s partnery pro nás bylo sice důležité, ale hlavní, proč jsme na Foodblok přišli, byly přednášky a workshopy. Na přednášky jsme mohli, jaký chtěli, workshopy jsme se mohli zapsat na dva. Já jsem měla bohužel trochu problém. První workshop o potahování dortů s Jančou Chotovou se mi kryl s přednáškou od mojí nejoblíbenější blogerky Koko z Menu domů a druhý o zdobení cup cake s Hanou Rawlings zase s jednáním s partnery. Ten první jsem tedy vynechala a na druhý jsem byla jen na kousek. Reportáž z toho kousku, co jsem byla, vám napíšu příště. Útěchou mi může být fakt, že jsem se včera přihlásila na kurz zdobení svatebních cup cakes opět s Hankou, který mě bude čekat v květnu. Mým hlavním cílem byly tedy přednášky. Tady máte seznam, které jsem navštívila, jejich téma a moje dojmy.


1. Apetit piknik a jak se na něj dostat - Darina Siegelová, Apetit

Apeiti piknik se koná už patý rok, vždycky na konci června. Letos to vychází na sobotu 20. června, tedy na den mých narozenin, hurá. Cílem přednášky bylo představit piknik a hlavně poradit lidem, co udělat, aby se na akci dostali ne jako nakupující, ale jako prodejce, což by bylo skvělý, vzhledem k tomu, že minulý rok navštívilo akci okolo 18 tisíc lidí. Pokud se mi tohle poštěstí, dám vám určitě vědět.

2. Nejlepší foodies účty na Instagramu - Tomáš Votruba, Jan Zima

Instagram vládne světu a to i světu jídla. Přednáška nám tedy měla představit, jak instagram funguje a ukázat ty nejzajímavější zahraniční i české účty. V další části nám Jan Zima představil, jak funguje instagram v síti restaurací Ambiente a jak komunikují s uživateli. Já osobně instagram miluju.


3. Jak natočit video o jídle - Veronika Koko Kokešová, Menu domů
Koko je skvělá, zbožňují nejen její blog Menu domů, jí, ale i její videa,jak je prezentuje a její recepty, který udělá snad úplně každý. Kolikrát sem podle ní něco pekla (pamatujete na tenhle červnový díl?) Každopádně nám radila, jak natočit doma food video, co je k tomu potřeba a jak začínala ona sama. Působila neskutečně mile, přirozeně a taková vaše nejlepší kámoška. Neskutečně mě baví a vůbec se nedivím, že na její přednášce bylo natřískáno.

4. Jak fungují bytové kuchyně - Darina Křivánková, Gurmet

Darina je nejen šéfredaktorka časopisu Gurmet, ale hlavně provozuje s manželem Bytovou restauraci Na faře. Prostě vyberou osm lidí, pozvou je k sobě domů, uvaří jim, baví je celý večer, povídají si a večer si nechají zaplatit. Prostě jako v restauraci, akorát že u sebe doma. Hrozně zajímavá přednáška, vzhledem k tomu, že tohle je sen mých rodičů. Nebo aspoň hodně podobný koncept. Darina prozradila tipy, rady, strasti i radosti.

5. Jak psát recept - Jana Florentýna Zatkloukalová

Florentýna nejenže pořádala tuhle akci, ale je to hlavně autorka kuchařek. Tenhle recept byl jen pro nás blogerky a Florentýna nám poradila, jak nejlépe napsat recept, co v něm musí být a co bychom měli naopak vynechat. Myslím, že jsme všechny zjistila potencionální chyby a zjistili, v čem je třeba se ještě zlepšovat. Já tedy určitě vím, na co příště nesmím zapomenout.

Víc přednášek jsem bohužel nestihla. Většinou kvůli tomu, že mi do toho něco zasahovalo nebo protože mě úplně nezaujalo téma. Volné chvilky jsem tak trávila venku, se steakem z tuňáka a grilovanou zeleninou na sluníčku, neskutečně dobrým maté drinkem a užívání si volného dne a pohody. Takových dní bych chtěla víc! Večer sem sice odcházela úplně vyřízená, ale nadšená a hlavně obtěžkaná taškami od sponzorů. Což je super, protože mám zas nejen z čeho péct, ale hlavně, co jíst. V příštím článku se těšte na pokračování o zdobení cup cakes s Hankou Rawlings a zkusím poodhalit případnou spolupráci.

1 komentář:

  1. páni, to muselo být zajímavé :-).
    Zvu vás všechny do soutěže, ve které můžete vyhrát den se společností YVES ROCHER, BLOGGERKAMI a přidat se k projektu SÁZEJME PRO PLANETU, díky kterému spolu zasadíme stromečky pro výrobu produktů značky YR a pro záchranu přírody :-)!

    OdpovědětVymazat