neděle 29. března 2015

Hot cross buns cup cakes

Velikonoce se kvapem blíží a pokud dobře počítám už za týden si budeme my holky vycpávat svá ctěná pozadí velkými polštáři a chystat na koledníky vědry s vodou. Já tentokrát vyrážím k rodičům na ves a přemýšlím, zda budu vůbec nějakým nadšeným koledníkům otevírat. Zatím jsem pro variantu, že zůstanu schovaná v posteli. Velikonoce nejsou v Postupicích ale jen o vajíčkách a o velikonočním pondělí, ale už několik let se tam koná tradiční velikonoční jarmark. Sejde se zkrátka pár nadšených trhovců, kteří se snaží prodat svojí medovinu, perníčky, uzeniny, velikonoční zdobení a v našem případě i jídlo. S rodiči tam několik let chodíme prodávat různé dobroty a musím nás pochválit, ale většinou máme za dvě hodiny prodáno a jdeme domů. Letos jsem se jen nedělala holku pro všechno (podej, nastrouhej, zamíchej), ale rozhodla jsem se do Postupic přivést britskou velikonoční klasicku hot cross buns. Hot cross buns je něco jako náš mazanec, jsou to malé bochánky s kandovaným ovocem, kde dominuje kříž. V Británii se podávají na Velký pátek, den ukřižování Ježíše Krista, proto ten kříž. Těsto je podobné jako k našemu mazanci. Já jsem si ale zvolila trochu jinou verzi od mé oblíbené Jemmy a to ve formě cup cakes, protože mi prišlo, že na trhu se budou lépe prodávat. Naštěstí sem měla pravdu a 24 krasavců zmizelo celkem rychle. Za dvacku, no nekupte to? :)


Suroviny na těsto pro 24 hot cross buns cup cakes:
100 gramů rozměklého másla
250 gramů hladké mouky
250 gramů cukru krupice
2 lžička kypřícího prášku
40 gramů kandovaného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, jahody)
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
50 gramů hořké čokolády 70% (použila jsem cca půlku Lindt čokolády)
štáva z 1 pomeranče
3 vejce
150 ml kefíru
1 lžička zlatého syrupu (v Mark&Spencer ho mají zrovna teď v akci!)


Suroviny na krém:
250 gramů mascarpone
1 lžička sušené vanilky
100 gramů moučkového cukru
šťáva z 1 pomeranče
zdobení, cukrové mrkvičky, čokoládová vajíčka (vše Mark&Spencer)


Postup:
Nejdříve si nakrájejte kandované ovoce a čokoládu na malé kousíčky. Poté odváženou mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, perníkové koření, čokoládu a ovoce smíchejte dohromady. Přidejte rozměklé máslo a vajíčka a poprvé smíchejte v mixéru. Dodejte i šťávu z pomeranče, kefír a zlatý syrup a opět promíchejte. Vznikne vám tekutá směs, která ale drží pohromadě a nejsou v ní kousky másla. Vš by mělo být spojené. Naplňte košíčky cca do poloviny a dejte do trouby rozehřáté na 180°C na 14 minut.
Jakmile se vám cup cakes udělají vyskládejte je na mřížku a dejte zchladnout. Mezitím si připravte krém. Mascarpone, vanilku, šťávu a cukru promíchejte buď ručně nebo v mixéru. Na vychladnuté cup cakes vždycky udělejte jeden bobek, ideálně chvilku před podáváním, ať se vám krém všude nerozteče. Případně dejte zchladnout do lednice. Nakonec ozdobte mrkvičkami, vajíčky a zdobením a hurá slavit Velikonoce.


2 komentáře:

  1. Jééé, to je nádhera. Taky se chystám na velikonoční recept. Nejspíš to bude mazanec :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc :) Máš nějaký osvědčený recept, který stojí za vyzkoušení? :)

    OdpovědětVymazat