sobota 8. března 2014

Čokoládové narozeniny

Jestli je něco v pečení absolutní hit, je to bezesporu čokoláda. Já jsem za svou krátkou pekařkou kariéru s čokoládou pracovala nespočetkrát. Navíc kombinace čokolády a banánu je oblíbená snad u všech, ať už spolu figurují v muffinech nebo v dortech. Jako například v tom, který vidíte nad textem. Ten byl vytvořen k 11. narozeninám mého bratrance a zmizel během půl hodinky a pochválila ho i má velice kritická babička.


Čokoládové narozeniny  

Suroviny na korpus:
4 vejce
210 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
150 ml oleje (já používám klasický slunečnicový)
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
máslo na vymazání formy
1 lžíce kakaa

Suroviny na krém:
1 hořkou čokoládu
1 čokoládu na vaření
2 přezrálé banány


Postup:

1. Nejčastěji používám klasickou kulatou dortovou formu s průměrem cca 21 cm, takže na větší přizpůsobte množství. Prvně rozdělíme bílky a žloutky, což je má velice "oblíbená" činnost. Žloutky rozšleháme s půlkou cukru (105 g) do husté pěny, přidáme vodu, olej a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pokud chcete, aby byl korpus hnědý, přidejte do něj kakao. Tmavý korpus dělám ve chvíli, kdy vím, že marcipán bude tmavý (jako třeba tady). Nevypadá moc hezky, když korpus prosvítá pod světlým marcipán. Směs dobře promíchejte. Pak se vrhněte na bílky, rozšlehejte je s druhou půlkou cukru a přidejte do hotové směsi a opět pořádně zpracujte dohromady. Poté směs nalijte do dobře vymazané formy a pečte asi 40 minut na 180°C. Po upečení nechte dobře vychladnout a teprve poté rozkrajujte korpus. Jednou se mi stalo, že jsem měla na pečení málo času a musela rozkrojit ještě teplý korpus. Hmota se drolila a nevypadalo to vůbec hezky. Takže raději dělejte korpus den před akcí, ať se vám nestane to co mě.


2. Teď se vrhneme na krém. Jsem zvyklá používat kvalitní čokoládu, ideální je se 70% kakaa. Mou oblíbenou je Lind, což ale bohužel není úplně levná záležitost. Vystačíte si ale klidně i s klasickou Milkou nebo Orion. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Trvat vám to bude tak 30 minut, záleží, jak rychle se vám začne vařit voda. Používejte skleněné a hodně odolné misky, aby vám náhodou během rozehřívání nepraskly a vody dávejte tak akorát, aby nezasahovala na misku. Mezitím si nakrájejte banány na kolečka. Potřete rozpůlený korpus bohatě čokoládovým krémem a na něj vložte banány. Trochu čokoládového krému si ale ještě nechte na později. Poté přimáčkněte korpus na krém, aby vám dobře držel, klidně z něj může vylézat i trochu čokolády. Zbytek krému potřete hotový korpus, aby vám marcipán dobře držel na dortu. Pak už záleží na vaší fantazii, jak dort nazdobíte a jaký použijete marcipán. Tady jsem vybrala modrý a červený, barevných kombinací je ale tolik, že každý dort může být úplně jiný. V některých z dalších příspěvků si ukážeme, jak nabarvit marcipán, abyste neměly barvu úplně všude.

Žádné komentáře:

Okomentovat