pátek 5. září 2014

Jahodové překvapení

To že nám začalo září, vůbec neznamená, že se musíme vzdát čerstvé ovoce. Na farmářských trzích najdete i první podzimní měsíc krásné české jahody, borůvky i maliny, že se vám na ně budou sbíhat sliny. Já jsem si z jednoho pražského trhu jeden den odnesla nádherné maliny a druhý den jsem zas domů pyšně nesla obrovské a šťavnaté jahody, které vypadaly, jak kdyby každou z nich leštili, tak úžasně se leskly. Ten den jsem si navíc koupila i sadu na pečení muffinů a cup caků, včetně kuchařky, silikonové formy a cukrářského sáčku s pěti různými zdobítkami. Večer jsem se tedy opět zasekla u trouby, abych vám představila další jahodové překvápko. A slibuji, že na chvíli končím s jahodami i muffiny a cup cake :)


Suroviny na těsto na 18 cup cake:

200 gramů hladké mouky
100 ml kefíru
1 rozměklé máslo
200 gramů cukru krupice
3 vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
6 jahod nakrajených na drobné kousíčky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 kapky mandlového aroma
2 lžičky rozměklého jahodového džemu


Suroviny na krém:
100 gramů rozměklého másla
150 gramů moučkového cukru
cukrářské posypky
6 nakrájených jahod na kolečka


Postup:

Jako první rozklepněte vajíčka a našlehejte je do světlejší pěny. Do ní přidejte cukr krystal a rozměklé máslo a pokračujte ve šlehání, až se vám všechny suroviny spojí a vytvoří světlou pěny. Poté si připravte sypkou směs, tedy mouku, kypřící prášek a sodu. Následně spojte tekutou a sypkou směs a opatrně promíchejte. Přilejte kefír, nakrájené jahody, mandlové aroma a jahodový džem a opět zlehka promíchejte, aby se všechny suroviny spojily a vytvořily vláčné těsto.
Trouby si předehřejte na 150°, do formy na cup cake si dejte papírové sáčky a naplňte košíčky zhruba do půlky, vyběhnou vám nahoru během pečení. Do trouby dejte zhruba na 12 - 15 minut, ke konci je ale hlídejte a propíchněte dřevěnou špejlí, zda jsou doopravdy upečené (poznáte to tak, že se vám na špejli nic nepřilepí).

Po vyndání budou cup cake krásné měkoučké a šťavnaté, což zapříčinil právě kamarád kefír a kámošky jahody, díky nim se vám budou rozplývat na jazyku. Než se do nich ale pustíte, nechte je vychladnout a připravte si mezitím krém.
Krém je z celé jednoduché přípravy to nejjednodušší. Do mixéru dáte máslo, dvě jahody nakrájené na drobné kousíčky a cukr a vše projedete do husté pěny. Na cup cake vždy doprostřed dáte vždy jeden kousek nakrájené jahody na kolečka a přikryjete jí krémem. Celý cup cake posypete barevnými posypky či jinak ozdobíte. Doporučuji ještě strčit váš výtvor na pár hodin do lednice uležet, aby si sedl krém a poté můžete podávat. Třeba se šlehačkou a zbylými jahodami. Zaručuji vám, že se přesladíte na celý den dopředu, ale vaše okolí bude nadšené a bude chtít ještě. Mluvím z vlastní zkušenosti :)

Žádné komentáře:

Okomentovat