sobota 11. června 2016

Hruškový koláč s mascarpone

Znáte občas ten pocit, že vás napadne něco úplně mimo a nutně to potřebujete vyzkoušet? Tak přesně to se stalo mě. Najednou jsem měla nutnou potřebu spotřebovat hrušky, které se mi nakupily v lednici. Bylo jich jen pár a já jsem si říkala, že bych mohla vyzkoušet nějaký hruškový koláč. Inspiraci jsem našla u mé oblíbení Chez Lucie, která je prostě fenomenální. Každý její recept je geniální. Geniální je i tenhle koláč z hrušek, přestože nejsem vůbec fanynkou hrušek a radši si dám jablko. Koláč měl úspěch nejen u holek v práci, na kterých jsem ho testovala, ale byl jasnou volbou i na Food blog market minulou neděli. Navíc je poměrně jednoduchý a hrušky se dají i teď sehnat moc dobré, sladké, měkké a navíc z České republiky. Doporučuji z České farmy z Billy.



Hruškový koláč s mascarpone

Suroviny na těsto:

250 hladké mouky
100 gramů másla
100 gramů cukru
1 vejce
špetka soli


Suroviny na krém:
250 gramů mascarpone
3 hrušky
70 gramů cukru
1 bio citron
2 vejce
2 lžíce hladké mouky

Postup:
1.
Smícháme dohromady ingredience na těsto. Nejprve začneme moukou, cukrem a solí a důkladně promícháme. Poté přidáme vajíčko, máslo a nakonec i vodu. Je lepší dát méně vody a poté přidávat. Těsta dělám ručně, což je více náročnější, v robotu to půjde určitě líp. Těsto důkladně prohněteme, zapracujeme všechny suroviny a následně zabalíme do potravinové fólie. V lednici může být klidně přes noc, nic se mu nestane.
2. Mezitím si zpracujeme směs na krém. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky. Cukr, mascarpone, vejce a mouky promícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Následně dáme krém do lednice a vyměníme ho s těstem. To si rozválíme na pomoučněné ploše do placky. Já jsem použila na Food blog market papírovou formu na jedno použití a byla jsem s ním maximálně spokojená. Seženete u Fialy za 10 korun. Těsto promícháme vidličkou a dáme na 10 minut péct do rozehřáté trouby na 160°C.
3. Jakmile těsto vyndáme, necháme ho zchladnout. Poté poklademe část hrušek na upečené těsto a zalijeme krémem. Krém by nám měl pokrýt všechny hrušky. Zbylé hrušky poklademe na krém, postrouháme čokoládou a dáme péct na 160°C na 40 minut.

</

3 komentáře:

  1. Barush tak mám navíc přesně tři plonkové hrušky a pořád nevím co s nimi. A tak jsem si vzpomněla na tvůj hruškový páj a hned zítra se na něj vrhnu :-). Díky za super inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu dělat hruškový koláč, protože máme další úrodu hrušek.. :D Takže bude další hrušková inspirace ;)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat