pondělí 26. září 2016

Jahodovo rebarborový koláč

Přiznávám, že tohle je koláč, který mě provázel snad celé léto a je dost ostuda, že ho na blog vypouštím až teď. Pokud ale neseženete sezónní reborboru či jahody (oboje ale ještě mají na trzích), tak je to skvělá inspirace na příští rok. Každopádně, nejsem úplný fanoušek rebarbory, to přiznávám. Zvládnu jí jenom v tomhle koláči a jenom s jahodami. Inspiraci jsem načerpala u úžasné Markéty Pavlaje z blogu Kitchenette. Trochu jsem si to samozřejmě poupravila, ale koláč slavil úspěch všude, kam přišel. Měla jsem ho na Food marketu, Apetit pikniku, na rodinných oslavách. Zkrátka byl to hit letošního léta a za těch několik měsíců jsem ho pekla xkrát. Doufám, že bude chutnat i vám a že vám připomene chuť letošního léta. 




Jahodovo rebarborový koláč
Forma o průměru 28 cm/ 8 porcí 

Suroviny na těsto: 
200 gramů hladké mouky 
100 gramů másla 
100 gramů cukru 
1 vejce
4 lžíce vody

Suroviny na náplň: 
3 velké rebarbory
250 gramů jahod 
1 bílý jogurt
3 lžíce třtinového cukru 
3 kousky zázvoru, nakrájeného na větší kusy
3 lžíce medu 
3 vejce


Postup: 
1. Jako první začneme klasicky těstem. To doporučuji připravit si den předem, ať může v klidu odpočívat v lednici. Pokud máte mixér, smícháme v něm všechny suroviny a vytvoříme hladké a dobře zpracovatelné těsto. Upozorňuji, že prvně přidáme 2 lžíce vody a uprostřed hnětení další dvě.  Pokud to všechno musíme dělat ručně, je to sice pracnější, ale jde to. Všechny suroviny opět smícháme a důkladně propracujeme rukama. S vodou postupujeme stejně, jako u práce s mixérem. Jakmile máme těsto zpracované, vytvoříme z něj tlustší placku, zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na 3 hodiny do ledničky. Já jsem ale pro odpočívání přes noc. 
2. Jakmile máme těsto dostatečně odleželé, vyndáme ho z ledničky, vyválíme, vymažeme formu a přesuneme ji na ní. Troubu zapneme na 150° a těsto zatěžkáme luštětinami, ať se nám nenafoukne. Pečeme cca 7 minut. 
3. Mezi pečením a následním chladnutím těsta si připravíme suroviny na náplň. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Záleží na vás, jaký tvar chcete, já použila silnější kostičky. Poté naložíme rebarboru do směsy ze třtinového cukru a nakrájeného zázvoru. Necháme cca 15 minut. Rebarbora pustí díky cukru vodu, tudíž se nám vytvoří taková vodička, kterou určitě využijeme. Zbytek surovin; vajíčka, jogurt a med smícháme důkladně dohromady. 
4. Na schladlé těsto nejprve dáme rebarborovou směs, poté zalijeme jogrtovou. Nakonec nedbale vložíme plátky jahod. Zda u vás bude vítězit více jahod nebo rebarbory, to už je na vás a vašich chutích. Já jsem větší fanynkou jahod. Poté koláč přemístíme do trouby na 160° a pečeme cca 30-40 minut, opět záleží na typu trouby. Každopádně dokud nezačne koláč zlátnout. Nechte ho pak ještě dojít v troubě, náplň by se vám neměla klepat. 





2 komentáře:

  1. Jahoda s rebarborou to je prostě lahodná klasika.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak.. Já fanoušek rebarbory moc nejsem, ale tady to dám. Koláč ale všichni chválí, tak bude asi fajn :D

      Vymazat