úterý 21. února 2017

Anglický dort Battenberg

Tak nějak jsem si zvykla, že cukrářské výzvy z Gurmetu dělám o půl roku později než vyjdou v časopise. Bylo tomu tak s levandulovým dortem, ze kterého jsem měla upřímnou radost, že se povedl, a je tomu tak i s anglickým dortem Battenbergem. Na ten jsem vlastně narazila dost náhodou, když jsem hledala punčový dort, který peču pro tetu k narozeninám. Battenberg mu je trochu podobný a tak jsem si řekla, že ho vyzkouším a trochu se na tento tip dortu připravím. Navíc mám ráda mandlový korpus, a i když poslední dobou nerada pracuji s fondánem, řekla jsem si, že ho vyzkouším. Doporučuji ho dělat den předem, protože do druhého dne se všechny chutě rozloží a dort je mnohem lepší.




Anglický dort Battenberg

Suroviny na korpus:
175 gramů hladké mouky
135 gramů mletých mandlích
3 lžičky kypřícího prášku
150 gramů rozměklého másla, nakrájený na malé kostičky
130 gramů cukru krupice
3 lžíce rumu (pro více chuti doporučuji rumovou třesť)
4 vajíčka

červené potravinářské barvivo
meruňková marmeláda
fondán na potažení

Postup:
1. Troubu si rozehřejte na 180 °C. Čtvercovou formu vymažte máslem a pomocí alobalu si ji rozdělte na polovinu. Já udělala z alobalu dlouhý a poměrně vysoký pruh a ten jsem upravovala podle výšky formy. Pruh můžete ještě obalit pečícím papírem, ale pokud vychytáte výšku a délku formy, mělo by se vám to v pohodě podařit a pečící papír nebudete potřebovat.
2. Prvně si ve velké míse smíchejte všechny suché suroviny - mouku, mandle a kypřící prášek a vše důkladně promíchejte. V jiné míse si utřete máslo s cukrem, ať v másle nejsou hrudky. Přidejte postupně i vajíčka a vždy důkladně promíchejte. Mokré přísady smíchejte společně se suchými a přidejte rum, opět důkladně promíchejte. Půlku těsta nalijte (nebo spíš opatrně přendejte stěrkou) do jedné poloviny formy a uhlaďte. Do druhé poloviny, která je stále ještě v míse, vmíchejte malou lžičku potravinářského barviva a důkladně promíchejte, ať se barva dostane všude. I druhou, barevnou část přendejte do formy a dejte péct do trouby na 180 °C na cca 30 minut.
3. Upečenou formu vyjměte z trouby a dort nechte na mřížce zchladnout. Nepracujte s ním dokud nebude úplně vychladlý, jinak by se vám korpus drolil. Poté vyjměte i alobal, který rozděloval obě poloviny formy. Vyjměte oba korpusy a položte je na sebe. Vzniknout by vám měly dva hranoly. Seřízněte strany, ať jsou oba dva hranoly stejně velký. Hranoly poté seřízněte ještě napůl. Vzniknou vám tak dva růžové kvádry a dva světlé. Udělejte šachovnici, tudíž přehoďte jeden růžový kvádr a místo něj dejte světlý. 
4. Mezitím si prohřejte v kastrůlku meruňkovou marmeládu a přepasírujte přes sítko, ať v ní nemáte kousky. S teplou marmeládou se vám bude lépe pracovat. Pomocí stěrky a tupého nože pomažte strany korpusu tak, aby se vám k sobě navzájem spojili a lehce stiskněte a chvilku podržte. Korpus dejte na chvilku stranou. 
5. Na válu si rozválejte fondán, aby vám neklouzal, můžete pomoučnit trochou kukuřičného škrobu. Fondán rozválejte tak, aby se vám nepotrhal. Dejte si blíž k sobě dort a na ten položte vyválený fondán a zahlaďte, aby byl celý dort pokrytý a nikde nic nechybělo. Jemně přitlačte a zahlaďte. Dort přesuňte na talíř a dejte na chvíli odpočinout do lednice.




Žádné komentáře:

Okomentovat