pátek 21. dubna 2017

Kladdkaka - švédský čokoládový dort s pomerančem

S obdobím jara a léta přichazejí na přestřes farmářské trhy a food festivaly. Kdo mě sledujete už nějaký ten čas, tak víte, že oboje naprosto miluji. Farmářské trhy jsou pro mě krásnou procházkou s kelímkem kávy mezi stánkami, kde okukuji krásnou zeleninu a ovoce a sliny se mi sbíhají při pohledu na voňavé pečivo a čerstvé ryby. Nejraději na trhy chodím ráno, kdy je tam málo lidí a nejvíce jsem si oblíbila Jiřák. Paradoxně se pořád vyhýbám sobotní Náplavce. Ne kvůli brzkému vstvání, ale kvůli tomu kvantu lidí. Co miluji možná ještě víc jsou food festivaly, a zvláště pokud se jich mohu aktivně účastnit. Je to skvělý pocit slyšet chválu na svůj dezert od lidí, které vidíte úplně poprvé a oni si něco vyberou jen díky tomu, že to vidí a mají na to chuť. Tím se dostáváme i k tomuhle mega čokoládovému dortu Kladdkaka, který pochází ze Švédska. Jako první jsem ho ochutnala od naší skvělé Adie, které jej pekla v rámci svého kuchařského pořadu v TV Mňam, kde pracuju. Přiznám se, že jsem si ho zamilovala, recept jsem ale zapomněla. Inspirovala jsem se nakonec od Romči z Na skok v kuchyni, ale celý jsem ho ještě ozvláštnila pomerančem. A to nejen že jsem ho přidala přímo do dortu, ale udělala k tomu ještě pomerančový cukr a pomerančovou omáčku. Konečně se dostáváme k hlavní myšlence, a to je, že pokud se nic nepokazí, tak tenhle dort budete moci ochutnat na Foodblog Marketu od Kačí z My cooking diary 4. června v Radlické kulturní sportovně. Víc infa se určitě brzy dozvíte. A teď.. Jdeme péct :)




Kladdkaka - švédský čokoládový koláč s pomerančem
Forma na 22 cm

Suroviny na dort:
200 gramů hořké čokolády (za mě 52% LIDL)
50 gramů hořké čokolády s pomerančem (LINDT)
120 gramů třtinového cukru
4 vejce
1 vanilkový lusk
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
80 ml kávy
1 panák rumu
šťáva ze 2 pomerančů
kůra ze 2 pomerančů

Suroviny na pomerančový cukr:
3 lžíce cukru krupice
kůra z 1 pomeranče

Suroviny na pomerančovou omáčku:
200 ml pomerančové šťávy
2 lžíce cukru krystal
1 lžíce másla

Postup: 
1. Tenhle dort vypadá docela složitě, ale nebojte není. Jediné, čemu je opravdu důležité věnovat dostatek času je vychladnutí. Já doporučuji nechat vychladnout dort v chladu přes noc, ale k tomu se ještě dostaneme. Jako první si ve vodní lázni rozehřejeme obě čokolády společně s máslem. Miska, kde čokoládu i máslo máte se nesmí dotýkat vody, suroviny rozehřeje horká pára. Trvat to bude cca 20 minut, jakmile se čokoláda začne rozehřívat, důkladně jí promíchejte s máslem. V rozehřáté tekutině by neměl být žádný kousek čokolády ani másla. Během rozehřívání si připravte kávu, aby vám stihla během toho vodního procesu trochu vychladnout. 
2. Po rozehřátí si rozehřátou čokoládu přelijte do čisté a studené mísy, přidejte kávu a panáka rumu. Nechte vychladnout a mezitím si připravte další suroviny. Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mixéru spolu se špetkou soli a nechte vytvořit tuhý sníh. Trvá to docela dost dlouho, takže vám to akorát vyjde. Žloutky našlehejte společně s třtinovým cukrem a vnitřkem z vanilkového lusku do husté pěny, aby se vám cukr rozpustil. Předehřejte si troubu na 180 °C.
3. Žloutkovou pěnu přidejte opatrně a po částech do vychladlé čokolády, nastrouhejte tam kůru z OMYTÉHO pomeranče (jen ta oranžová část, ta bílá je hořká) a pořádně vymačkejte pomerančovou šťávu. Promíchejte, přidejte prášek do pečiva a následně i zašlehejte sníh. Opět důkladně a opatrně promíchejte, aby vám nikdy nezůstali žádné hrudky a kusy sněhu. Přelijte do důkladně vymazané formy a dejte péct na 180 °C cca 50  minut až hodinu. 


4. Mezitím co se vám peče dort si připravte omáčku a cukr. Na omáčku použijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, kterou svaříte společně s cukrem a máslem. Cukr použijte podle vlastní chuti, já použila dvě lžíce. Do toho zamíchejte lžíci másla a vařte na mírný stupeň, omáčka by měla zhoustnout. Na cukr smíchejte cukr krystal a kůru z pomeranče (opět omytý) a promíchejte. Nechte odstát, aby cukr nasál vůni pomeranče. 
5. U čokoládových dortů se těžko poznává upečenost, i tady by se vám ale nemělo nic lepit na špejli. Dort nechte vychladnout ideálně přes noc na chladném místě a ve formě. Opatrně oddělte boky od dortu, ale pro jistotu nechte spodní díl formy. Polijte omáčkou a posypte cukrem a už si užívejte tu dokonalou kombinaci čokolády a pomeranče. 






2 komentáře: