neděle 3. prosince 2017

Extra čokoládový dort z červené řepy s chilli a granátovým jablkem

Nedávno jsem na Instastories říkala, že nemáte ode mě čekat vánoční recepty. A hle, už je to porušeno. Tenhle super čokoládový koláč ale vlastně není moc vánoční, jako spíš zimní. Kdy jindy je dovoleno sníst větší množství čokolády? Jasně, že v zimě. Proto se i na tenhle čokokoláč s granátovým jablkem a špetkou chilli můžete těšit na Vánočním pikniku 9. a 10. prosince v Grébovce. Je tam i červená řepa, ale zaručuji vám, že jí rozhodně nepoznáte. Koláči dodá krásně na vláčnosti a hutnosti. K tomu svařák a vše je tak jak má být. 





Extra čokoládový dort z červené řepy s chilli a granátovým jablkem

Forma o průměru 25 cm

Suroviny: 
2 ks vařené červené řepy
300 gramů hladké mouky
85 gramů špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mletého chilli
80 gramů holandského kakaa
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 vejce
225 ml mléka
175 ml horké kávy
125 gramů změklého másla
220 gramů cukru
meruňková marmeláda

Na polevu: 
200 gramů čokolády
+ na ozdobu granátové jablko, vánoční hvězdičky




Postup: 
1. Já vždy začínám smíchání suchých surovin; obě druhy mouky, sůl, jedlou sodu, chilli, kakaoa kypřící prášek do jednoho. Do robotu si dáme rozměklé a na kousky nakrájené máslo a cukr. Necháme, aby se cukr rozpustil a smíchal s máslem. Přidáme vajíčka, mléko, kávu a vždy necháme, aby se jednotlivé suroviny promíchali. Vznikne z toho trochu vodnatější hmota, ke které začneme pomalu přidávat i suchou směs. Zasypáváme postupně. Robot zastavíme a pomocí stěrky setřeme těsto i ze stran. 
2. Troubu si předehřejeme na 180°C. Řepu nakrájíme na kousky, dáme do mixéru a rozmixujeme na pyré. Postuopně ji začneme přimíchávat i do těsta. Do máslem vymazené formy přelijeme těsto a pečeme 30 -35 minut. Upečené korpus poznáme tak, že když do těsta zapíchneme špejli, nic se nám na ní nanalepí. Korpus necháme odpočinout ve formě a až se je forma zchladlá, vyklopíme jej na mřížku, kde ho necháme zcela sestydnout. 
3. Když je koláč sestydlý, ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Já do ní nic nepřidávám, ani máslo ani smetanu, ale pro její zjemnění, klidně můžete použít. Já ale vždy nechávám vyniknout chuť čokolády. Korpus veprostřed prořízneme a patro promažeme meruňkovou marmeládou. Nakyslá meruňka se skvěle hodí ke sladkému dortu, obměnit jej můžete například pomerančovou. Na patro dáme vrchní díl, který polijeme horkou čokoládou. Vždy to dělám postupně a koukám, kde je ještě volné místo na čokoládu. Jakmile je čokoláda na dortu, ozdobíme jej, aby se na něj přichytly i vybrané ozdoby. Já zvolila vločky a nakyslé granátové jablko, které se opět skvěle hodí ke sladké čokoládě. A k Vánocům :). 




Žádné komentáře:

Okomentovat