úterý 25. listopadu 2014

Vánoční perníčky se stromečkem

Vánoce se nezadržitelně blíží. To bylo první, co mě napadlo při pohledu na datum 24. listopadu. Do Štědrého dne vážně zbývá už jen měsíc. Takže by asi nebylo od věci začít řešit pomalu vánoční cukroví a hodit se trošku do sváteční atmosféry. A protože linecké, pracny, vosí hnízda a podobné chuťovky nechám opět na mámě a babičce, rozhodla jsem se vyzkoušet úplně něco jiného. Perníčkové sušenky s vytlačeným vánočním stromečkem, což byl jako dárek v časopise Apetit, ze kterého sem čerpala i recept. Do vánoční atmosféry mě během pečení dostalo i perníčkové koření a já jsem pak měla hned mnohem lepší náladu, až se moje spolubydlící trochu obávala o moje duševní zdraví. Viva la Vánoce.

Suroviny asi na 10 perníčků:
500 gramů hladké mouky
150 gramů moučkového cukru
100 gramů tekutého medu
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička sušené vanilky
2 lžíce perníkového koření
2 lžičky skořice´
3 vejce
krystalový cukr na posypání


Postup:

Z hladké mouky, moučkového cukru, teplého medu, vanilkové cukru, sušené vanilky, perníkového koření, skořice a dvou vajec vypracujeme hladké a trochu i lepové těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na 24 hodin do ledničky. Teplý med uděláte tak, že skleničku s medem dáte do hrnku s horkou vodou a pak vylijete přebytečnou vodu. Jednoduché že?
Po vyndání z ledničky si pracovní plochu pomoučníme moukou, zapneme troubu na 150°C a těsto rozdělíme nejprve na půlku a pak na čtvrtiny. Připravte se na to, že se vám bude dost lepit, takže mějte v zásobě opravdu dost mouky. Těsto rozválíme na zhruba 2 mm plát a vykrojíme do něj pomocí třeba skleničky kolečka. Ty vyskáládáme na plech potažený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme krystalovým cukrem. Dáme do trouby cca na 20 minut. Necháme odpočinout a můžeme rovnou podávat.


2 komentáře:

  1. Moc pekne :), ale jsou to klasicky pernicky, jen tam neni zadne kypridlo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Máš pravdu, jaké by jsi tam dala ty? :)

    OdpovědětVymazat