středa 5. srpna 2015

Meruňkový koláč s mandlemi

Nevím, jak vy, ale přestože jsem milovník jídla a pečení, nechce se mi moc v těhle parnech trávit čas v kuchyni. Proto jsem do pořadu Život je fajn v Mňam Tv,zvolila tuhle super easy letní rychlovku. Jak na to tak koukám, je to až moc easy :D Ale věřím, že vám to vadit nebude. Navíc k tomu nepotřebujete moc ingrediení a využijete další sezónní ovoce a to meruňky. Musím říct, že je to další druh ovoce, které mi symbulizují léto. Možná pro svojí krásně oranžovou barvu, úžasnou chuť nebo prostě proto, že se pěstují i u nás v létě a nemusí se složitě dovážet. Navíc jsou úžasně zdravé, prodlužují opálení a zabraňují stárnutí pokožky. Nedivím se, že se jim říká "ovoce roku". Příprava tohohle krasavce trvá krásných 20 minut, pečení dalších 40, takže za hodinku můžete přinést čerstvě upečený dort na zahradu a pochutnat si na něm. Navíc, pokud nemáte úplně dozrálé meruňky, vůbec to nevadí. Koláč je díky tomu trochu nakyslejší a na léto i docela "osvěžující" :)Pokud máte zase opačný problém, a to lehce přezrálé meruňky, taky to nevadí, protože po pečení nikdo žádné nedokonalosti nepozná. Mimoto zachutnal i mojí kamarádce Šárce, která meruňky úplně nezbožňuje. Já jsem je měla nasbírané z Postupic od rodičů, na trhu jich je teď ale hromada, tak šup pro ně a hurá na tenhle super jednoduchý koláč.





Meruňkový koláč s mandlemi
Forma: zapékací miska průměr

Suroviny:

250 gramů hladké mouky
180 gramů cukru krupice
4 vajíčka
150 gramů rozměklého másla
2 lžička kypřícího prášku
50 gramů mandlí na plátky
šťáva z půlky citrónu
15 středně velkých meruněk


Postup:

1. Cukr, vajíčka a máslo smícháme, aby vznikla tekutá směs. Můžeme v ní nechat i kousky másla, při pečení zaniknou. Odváženou mouku a kypřící prášek dáme do mísy a přidáme tekutou směs. Přisypeme zhruba půlku mandliček a citronovou šťávu a důkladně promícháme, aby se dobře spojily všechny suroviny a vzniklo hladké těsto.
2. Zapékací misku dobře vymažeme máslem a vlijeme do ní rovnoměrně těsto. Meruňky rozpůlíme a prázdným ďůlkem vyskládáme rovnoměrně po těstě. Pokud jsou meruňky kyselejší, posypeme je ještě cukrem a dáme péct na 180°° na 35 minut. Poté můžeme ještě koláč posypat mandličkami a dát dopéct na dalších cca 10 minut. Koláč necháme vychladnout a hurá s ním na zahradu a piknik. Snadné, že? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat