pátek 8. ledna 2016

Gallet de Roi - Tříkrálový koláč s překvapením

Posledním dobou mi přijde, že mám pečících inspirací nějak moc. Ať už se jedná o inspiraci z časopisů nebo z kuchařek nebo o různé nabídky, kterých je teď naštěstí hodně. Dnešní inspirací na francouzský koláč Gallet de Roi bylo datum 6.1, tedy Tři králové. Koláč má svůj původ v biblickém příběhu. Den 6.1 se slaví svátek Epiphanie (Tři králové), což v řečtině znamená "zázrak" nebo "zjevení". Ten den byl Ježíš představen Třem králům a kdy se slaví první Kristův zázrak, když přeminil vodu na víno. Při této příležitosti se tak podává Tříkrálový koláč, ve kterém je zapečené tzv. feve. Dříve to bývalo fazole, bob nebo keramická či porcelánová ozdoba. V dnešní době je to spíše sušené ovoce nebo mandle. Do koláče se na jedno místo umístí převapení a ten, kdo na něj narazí, si na hlavu nasadí korunu a je králem celého dne. Feve ve francoužštině znamená figurku a ve Francii je sbírání těhle koláčových feve hodně populární. Dokonce existuje i muzeum, kde je vystaveno na 10 000 těhle postaviček. Klidně si do něj zapečte figurku, já zvolila sušené banány. Ještě jednu úpravu jsem udělala. Místo rumu či pomerančového likéru, jsem do něj dala pouze pomerančový cukr a pomerančovou kůru. Doporučuji oboje, ale je vynikající i v nealko verzi.
Kromě toho jsem poprvé vytvářela listové těsto. To si udělejte den předem a přes noc ho nechte odpočívat v lednici, ať se promísí všechny složky. Nebuďte líní a těsto zkuste, je to sice matlání, ale alespoň víte, co do něj sami dáváte a nemusíte se rozličovat nad přebytečnými éčky. Recept na koláč i s těstem jsem čerpala od skvělé Chez Lucie.



Gallet de Roi - Tříkrálový koláč s překvapením

Suroviny na listové těsto, průměr 23 cm:

250 gramů hladké mouky
50 gramů rozměklého másla nakrájené na kostičky
špetka soli
150 ml vody

200 gramů másla
30 gramů mouky

Postup:
1.
Nejdříve začneme s domácím listovým těstem. Jako první si připravíme tzv. "vodánek". Do mísy dáme hladkou mouku, sůl a máslo. Důkladně promícháme, prsty vytvoříme drobeku. Postupně přilýváme vodu a opět důkladně promícháváme. Jakmile nám těsto trochu drží pohromadě, vyklopíme ho na pomoučněnou plochu a opět důkladně zpracujeme. Zabalíme do potravinové fólie a šup s ním do ledničky.
2. Teď se vrhneme na máslovou hmotu. Ze začátku si připravte potravinovou fólii, kam hmotu za chvilku zabalíme. V míse smícháme máslo a mouku, z čehož nám vznikne máslovou pasta. Tu dáme na potravinovou fólii, přiložíme další část fólie a rozetřeme do stran. Vznikne nám tak máslová placka. Hurá s ní opět do lednice na cca 15 minut. Hmota během té doby zthune, ale dá se s ní ještě pracovat.
3. Jamile přijde čas, dáme obě "těsta" k sobě. Nejprve si na pomoučněné ploše rozválíme "vodánek". Poté na něj přitiskneme máslovou hmotu a zpracujeme dohromady. Já to dělala stylem kuličky, tedy že jsem si vytvořila kuličku, kterou jsem důkladně prsty propracovala. Můžete jej ale také složit do "obálky" a poté rozvláte. Každopádně by se vám obě těsta měly prolnout a neměly by se vám vytvořit máslové skvrny.
4. Teď si těsto uložte buď na pozdější časy do lednice či mrazáku nebo jej rozvlejte a ze spodku pečící formy vykrojte dva kruhy. Ty přemístěte na pečící papír a dejte odpočívat do lednice. Za chvilku opět přijde jejich čas.



Suroviny na směs:

50 gramů změklého másla
140 gram§ mandlové mouky (namleté mandle seženete určitě v Kauflandu)
100 gramů cukru krupice
špetka soli
kůra z půlky pomeranče
1 vejce
2 lžíce pomerančového cukru nebo zkrátka "od oka"

sušené ovoce, figurky či mandle na překvapení
papírová koruna pro krále dne

Postup:
1. Máslo utřeme s mandlemi, cukrem krupice, solí, pomerančovou kůrou a pomerančovým cukrem. Zapracujeme vejce a pokud máte, tak přidáte i pár kapek rumu či pomerančového likéru. Náplň přikryjte fólií a dejte na pár minut vychladit.
2. Těsta, která nám odpočívají v lednici, přeneste i s pečícím papírem na plech a troubu předehřejte na 180°C. Mandlovou náplň rozetřete, určitě nešetřete, ale nechte si cca 2 cm volné okraje. Na libovolné místo dejte svoje překvapení, já je dala na dvě různá místa. Poté si kraje potřete trochou vody a přiložte druhou část těsta. Následně můžete nožem vytvořit rýhy po stranách a nožem udělejte vlnky i na horní díl.
3. Koláč dejte do trouby na cca 30 minut. Podávejte klidně ještě teplý, ale pár hodin odpočatý je taky moc dobrý. Nezapomeňte hlavně tomu, kdo objeví překvapení, dát na hlavu korunu :)

2 komentáře:

  1. Velmi pěkná varianta koláče, určitě stojí za vyzkoušení !

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela sem ho podruhé a jsem z nej nadsena! Ta náplň je vynikající 😊

      Vymazat