Na začátku října jsem si dala takovou malou challenge. Rozhodla jsem se, že každý týden upeču alespoň dvě věci. Jeden recept, který vyzkouším úplně poprvé a na blog vám pak hodím recept. Druhý recept bude ten, který už na blogu máte a já ho třeba dlouho nezkoušela. Zatím se mi to moc nevede, protože zoorganizovat svůj time management je pro mě poslední dobou čím dál tím těžší. Ale v sobotu se mi to konečně podařilo. Jeden známý měl v minulý týden narozeniny, a protože miluji překvapení, rozhodla jsem se pro něj upéct dort, na který jsem se chystala už dávno. Časopis Gurmet zveřejňuje každý měsíc své cukrářské výzvy. Mě se sice ještě nikdy nepodařilo zúčastnit se, ale aspoň to chci vyzkoušet zpětně. A v téhle výzvě byl i levandulový dort s bílou čokoládou a borůvkami. Přiznávám, že je lepší a levnější ho dělat v létě, v sezóně, ale teď na oslavě zase krásně rozsvítil stůl. Málem teda nepřežil cestu, protože jsem ho vezla z Prahy k rodičům, byl pekelně těžký, protože byl složen ze dvou korpusů, ale celý se snědl. A měl úspěch!!
Levandulový dort s bílou čokoládou a borůvkami
Levandulový dort s bílou čokoládou a borůvkami
Suroviny na dva korpusy:
Forma na cca 20 cm
450gramů hladké mouky
350 gramů cukru krystal
špetka soli
8 vajec
250 gramů másla
4 lžičky prášku do pečiva
cca 70 ml levandulového syrupu
Suroviny na krém:
750 ml riccoty
300 gramů bílé čokolády (doporučuji Fin Care z Lidl)
1 balení borůvkové marmelády
70 gramů cukru moučka
Na dozdobení:
250 gramů kanadských borůvek
250 gramů kanadských borůvek
kvítky levandule
Postup:
1. Hned na začátku je potřeba říct, že dort je složen ze dvou korpusu, proto takové množství surovin. Já jsem si větší korpus upekla den před akcí a druhý, ten menší, až v den akce, brzo ráno, aby stačil vychladnout. Každopádně, na korpus si necháme rozpustit máslo, odstavíme a necháme stranou, aby vychladlo. Smícháme sypké suroviny; mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme. Poté do sypkých surovin přidáme vajíčka a promícháme. Přilijeme máslo a opět promícháme. Nakonec přidáme levandulový syrup, který lze nahradit nebo podpořit sušenou levandulí. Do vymazané formy nalijeme těsto a dáme na 180°C do trouby na cca 40 minut. Doporučuji udělat si dvě těsta, lépe se vám s těstem bude pracovat i teď během přípravy, i potom během rozřezávání.
2. Jakmile těsto vyndáme z trouby, je opravdu dobré nechat si ho pořádně vychladnout. Stalo se mi, že jsem rozřezávala teplý korpus a hrozně se drolil. Jakmile je tedy korpus vychladlý, je na čase ho rozříznout. Pokud máte vyšší, určitě ho rozříznete na tři díly, menší zase na dva. Vzniknout vám tak tři patra, které spojíte krémem dohromady. Jakmile jsou patra připravená, vrhneme se na krém. Ve vodní lázni si rozehřejeme bílou čokoládu, můžeme přidat i trochu cukru, ale není potřeba. Bílá čokoláda je sladká sama o sobě. Poté, co nám čokoláda trochu zchladne, přimícháme jí do riccoty. Já jsem si každou část krému dělala postupně, aby mi čokoláda moc netuhla.
3. Jestliže máme krém, začínáme spojovat postupně všechny patra. Nejprve pomažeme vrstvou krému, poté borůvkovou marmeládou. Samozřejmě je dobrý mít svojí vlastní marmeládu, ale i ta z obchodu se hodí a postačí. Na vrstu borůvkové marmelády dáme plát korpusu a celý proces opět opakujeme. Takhle se postupně dostaneme až k poslednímu dílu.
4. Teď už máme sestavený celý dort a vrhneme se na pomazání krému na celý dort. Potřete ho vrstvou krému, abyste zarovnali nerovnosti a aby neprosvítalo těsto. Já jsem zvolila poměrně silnou vstvu krému a těsně před tím než dort cestoval na oslavu jsem ještě doopravila místa, kde se mi to nezdálo. Krém nemusíte rozstírat do hladka, naopak můžete stěrkou vytvořit nedbalý dekor. Za prvé se vám to bude lépe dělat a za druhé to vypadá tak nedbale, ale elegantně.
5. Vršek dortu ozdobte borůvkami a posypte kvítky levandule, záleží na vás a vaší fantazii.
Skvělá kombinace!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Děkuji, je to dokonalá kombinace! :)
Vymazat