čtvrtek 31. srpna 2017

Polský makovec s citronovou polevou

Dlouho jsme z nějakého receptu nebyla tak nadšená, jako z makovce. Byla to docela náhoda, protože pár dní poté, co jsem jela za tetou do Beskyd, respektive ke slovensko-polským hranicím, jsem natrefila na polský makovec. Protože jsem byla trochu přeovocovaná, rozhodla jsem se, že ho zkusím a byla jsem nadšená. A to nejen já, ale všichni, kdo ho ochutnali se hned ptali na recept. Tak je tady :) Makovec je docela klasika, ale díky citronové polevě se příjemně kombinuje sladká a buchtovitá chuť makovce s nakyslou polevou. Právě díky polevě to z něj dělá něco jedinečného a zajímavého. Lehkost mu dodává i velké množství bílků, takže doporučuji nakoupit zásobu vajíček. Makovec můžete vyzkoušet sami doma nebo jej ochutnat na Farmářských trzích v Karlíně tuhle sobotu 2. září, kde budu mít od 8 do 14 hodin stánek. Tak se tam snad uvidíme :)




Polský makovec s citronovou polevou
Hvězdicová forma cca 24 cm

Suroviny na makovec:
175 gramů polohrubé mouky
220 gramů cukru krupice
125 gramů másla
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
20 gramů vanilkového cukru
170 gramů máku
6 bílků 

Suroviny na polevu:
450 gramů moučkového cukru
štáva ze dvou citronů

Postup: 
1. Nejprve si rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme sypké suroviny, respektivě mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilkový cukr a mák a důkladně promícháme ať se mák dostane všude. Na vajíčka a cukr jsem použila na klasiku mixér. Jak už jsem řekla, díky tolika bílkům je makovec krásně vláčný. Takže to opravdu stojí jich tam dát takové množství. 
3. Troubu si předehřejeme na 200°C. Po vychladnutí másla a dostatečného našlehání bílků a cukru (nemusí to být úplně pěna, ale cukr by měl být rozpuštěný) už zbývá jen všechny ingredience smíchat. Nejprve máslo se suchými surovinami a samozřejmě i důkladně promícháme. Nakonec i vajíčka s cukrem a opět promícháme. 
3. Formu si důkladně vymažeme máslem a směs do ní přelijeme. Pečeme na 190°C cca 40-50 minut, kontrolujeme pomocí špejlí. Po vyndání necháme schladnout a vyklopíme. 
4. Ještě nám zbývá dodělat polevu. Vymačkáme si citróny a dáváme pozor, aby se nám nedostaly dovnitř zrníčka. Poté smícháme s moučkovým cukrem. Poleva musí být tužší konzistence, neměla by téct. Pokud nám tolik cukru nestačí, ještě zahušťujeme dál. Nakonec opatrně pomocí lžíce polejeme
makovec a necháme důkladně zaschnout.




4 komentáře:

  1. Miluju mák a všechno makové :) jen tu citronovou polevu moc nemusím, ale vypadá to krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta poleva tomu prave dodá zajímavost a zajímavosti.. Rozhodne doporučuji zkusit :)

      Vymazat
  2. Ty jo, tak ten vypadá bombově! Makovec mám moc ráda, i když jsem ho já osobně nikdy nepekla. Ale občas si ve zdravé výživě kupuji bezlepkový makovec a ten je výborný.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! :) myslím, že u tohohle by se dala třeba polohrubá nahradit špaldovou a cukr třeba medem.. :) I zdravé alternativy jsou naštěstí moc dobré :)

      Vymazat