pondělí 25. září 2017

Ořechový koláč s marmeládou

Když koukám ven jsem trochu překvapená z toho, jaké je tam počasí. V půlce září bych takovou kosu fakt nečekala a nějak se nemůžu smířit s tím, že už teď budu jen nosit tlusté svetry, dlouhé kalhoty a kotníkové boty. A že ráno budu klepat kosu a bojovat s rýmou, kašlem a budu bez hlasu (což jsem právě teď). Neříkám, že nemám podzim ráda; miluji sedět s voňavou kávou a jablečným koláčem v kavárně a koukat ven, jak tam padá listí. Jen  mám tohle ráda  v říjnu, v listopadu, v září bych čekala fajn babí léto. Jedinou mojí nadějí je, že 1.10 odjíždím s kamarády na týden do Řecka. Co vám budu povídat, těším se jak malé dítě, protože si potřebuji nutně vyčistit hlavu, nic nedělat a nemít žádné starosti. Jediné, co chci řešit je, co si mám dát k jídlu a jestli si vzít černé nebo zelené plávky. Jasně, největší starosti světa :) Samozřejmě vás o mé řecké zápisky neochudím. Ještě před tím mám ale recept na skvělý ořechový koláč, který se výborně hodí do tohle počasí. Sklízím na něj jen slova chvály, takže ho určitě musíte zkusit :).





Ořechový koláč s marmeládou
forma na 22 cm

Suroviny na těsto:
175 gramů hladké mouky
75 gramů mletých ořechů
125 gramů rozměklého másla
3 žloutky
200 gramů čokolády (mojí favoritkou je 52% z Lidlu)

Suroviny na krém:
3 bílky
100 gramů moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce marmelády (jahodová, višňová, malinová)




Postup:
1. Začátek patří čokoládě, kterou si rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile jí máme rozpuštěnou, necháme jí trošku zchladnout a mezitím si zapneme troubu na 170°C. Do robotu dáme rozměklé máslo a přidáme žloutky. Doporučuji vždy chvilku počkat až robot jednotlivé suroviny zpracuje. Poté přisypeme mouky a mleté oříšky a opět necháme zpracovat. Jako poslední přidáme čokoládu a opět zpracujeme. Vznikne nám hmota, kterou rozetřeme do máslem vymazané formy. Přiznávám, že tohle vám zabere nejvíce práce, protože s hmotou se hůře pracujeme. Rozetřeme do krajů, přebývající těsto odkrojíme a dáme péct do trouby na 170°C na cca 15 minut. Ořechová těsta se dobře připalují, proto se nesmí péct moc zprudka.
2. Během té doby, co se nám koláč peče, dáme do robotu bílky a začneme postupně šlehat sníh. Po cca 5-7 minutách přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a opět šleháme. Sníh musí být tuhý a musí se z něj vytvořit špička. Trvá to cca 20 minut, sníh šlehejte postupně.
3. Jakmile vyndáme koláč z trouby, necháme ho chvilku sestydnout. Následně potřeme marmeládou. Pro kombinaci chuti je ideální třeba malinová, jahodová, višňová nebo třešňová. Zkrátka červená :). Rozprostřete na marmeládu sníh a rozetřete do krajů. Opět vraťte do trouby na cca 10 minut. Sníh musí zezlátnout a zpěvnit. Nechte vychladnout a dobrou chuť :)



7 komentářů:

  1. Páni, tak ten vypadá božsky. Ukládám si recept a vyzkouším :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej :) na pozdim je to podle mě ideální dezert :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Baruš, na tenhle dezert se těším až ho vyzkoušim. Snad malýmu nebudou vadit oříšky 😚

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ne Kaci, ony jsou v tom teste, které se pece, takže by to mělo být v pohodě. Každopádně doporučuji hodně rozemlit :)

      Vymazat
    2. Dám pak vědět jak dopadnul 😊

      Vymazat
    3. Určitě dej, těším se na výsledek! :)

      Vymazat