neděle 2. dubna 2017

Luhačovické šátečky s tvarohem a malinama

O kuchařce Sladké první republika jsem vám už psala a dávala recept na tenhle úžasný tvarohový koláč s jablky, který vážně musíte vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že inspirace je v kuchařce opravdu hodně, rozhodla jsem se s mamkou vyzkoušet další recept. Tentorkát naše volba padla na luhačovické šátečky s tvarohem a malinama. V původním receptu se sice nachází borůvky, my jsme je ale vyměnily za čerstvé maliny a myslím, že volba to byla správná. Zrníčka z malin totiž krásně kontrastují se sladkou tvarohovou náplní. Šátečky můžete sami vyzkoušet, jejich příprava je sice na delší dobu, ale to u kynutých těst není žádným překvapení. Chutnají ale naprosto fantasticky a vychvalují je všichni, komu jsem je nechali ochutnat. Určitě je zkuste, případně je můžete otestovat přímo u mě na jedné z letních akcí ;) Ale o tom až někdy příště.. 


Luhačovické šátečky s tvarohem a malinama
cca 20 koláčků

Suroviny na těsto:
1/2 kostky droždí
2 lžíce krupicového cukru
50 ml vlažného mléka
420 gramů hladké mouky
250 gramů másla
3 žloutky
1 vejce
špetka soli
200 ml chladné smetany (33%)

Suroviny na náplň: 
200 gramů tvarohu (já použila tučný ve vaničce, vhodnější je ale ten z kostky)
50 gramů moučkového cukru, plus ještě na poprášení 
1 sáček vanilkového cukru
120 gramů malin rozkrojené na půl



Postup:
1. Nejprve si trochu ohřejte mléko, do kterého následně rozdrobte droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mléko by se hlavně nemělo začít vařit. Kvásek vám vzejde po cca 15 - 20 minutách, poznáte to tak že na hmotě budou malé bublinky. 
2. Do lehce osolené mouky rozkrájíme máslo pokojové teploty, přidáme žloutky, vejce , smetanu a vzešlý kvásek. Promícháme a uhněteme hladké těsto. Já sice preferuji robot, ale kynuté těsto je lepší propracovat rukama. Hned rozválíme na pomoučněné ploše, složíme natřikrát, opět rozválíme a složíme stejně. Celý proces zopakujeme ještě dvakrát. Šátečky mají v názvu ještě převalované a tahle zábava slouží k tomu, aby se v těstě více promísily jednotlivé ingredience. Složené těsto upracujte do koule, přemístěte do mísy, přikryjte utěkrou a nechte na teplém místě vykynout, minimálně 1 hodinu. 
3. Mezitím si můžete připravit náplň, která je neskutečně snadná. Smíchejte cukry s tvarohem a důkladně promíchejte. Než se těsto vykyne, můžete jí zatím nechat odpočívat v lednici.
4.  Troubu předehrejte na 180 °CVykynuté těsto rozválíme na pomoučněné ploše na plát a nakrájíme na čtverečky. Na jednotlivý čtvreček dáme cca lžičku a půl krému a rozpůlenou malinu. Maliny jsem rozkrojila a dala na každou stranu. Můžete to udělat teď nebo až poté, co šáteček složíte. Ten složíte tak, že protilehlé okraje složíte k sobě a lehce přmáčknete, aby se šáteček během pečení nerozpadl. Teď můžete do každého otvůrku, který vám vzniknul vmáčknout malinu. Šátečky přemístěte na pečící plech vyložené pečícím papírem. Pečte cca 15 minut na 180 °C, ale radši je hlídejte. Upečené krasavce poznáte tak, že zezlátnout. Nechte je schladnout a pocukrujte moučkovým cukrem. 






Žádné komentáře:

Okomentovat