neděle 11. června 2017

Co se děje v červnu?

Přiznám se, že jsem nad touhle novou rubrikou přemýšlela už na začátku roku. Jenže události, které proběhly mě donutily přemýšlet nad úplně jinými věcmi než nad blogem. Teď to ale vypadá, že se to začíná všechno pomalu otáčet k lepšímu. Jsou věci, které se nikdy nezmění, ale život jde dál a člověk se musí umět postavit a jít dopředu. Utápět se v depresi, smutku a litovat věcí, které už se nevrátí prostě nejde a není to ani můj styl. Jsem ráda, že přišlo jaro, které s sebou nese nejen více sluníčka a pozitivní energie, ale i nákupy na farmářských trzích a využívání lokálních surovin a pečení z nich. Už pro vás chystám několik voňavých receptů s ovocem. Ale zpět k téhle new rubrice. V mém životě se toho děje docela dost a občas si říkám, že by byla škoda vám o tom nenapsat. Proto nová rubrika.. takže jdeme na to :) Nějaké věci si myslím, že by mohly sloužit i jako tipy, kam třeba zajít nebo zkusit něco nového. Jsou věci, které s jídlem sice úplně tak nesouvisí, ale můj blog není jen o jídle, takže si myslím, že je fajn vám o tom říct.

úterý 16. května 2017

Jarní coffee tipy

Dlouho tady tenhle článek nebyl, a to jen kvůli tomu, že jsem na milované kavárny a jejich objevování neměla v posledních měsících moc času. Práce, stres, zařizování a přemýšlení, kam a jak se vrthnu ve svém životě dál mě zaměstnávalo víc než objevování kaváren a trávení v nich čas, přestože právě toto bych dělala mnohem radši než ty věci, které dělat musím. Proto jsem si s tímhle článkem dávala na čas, ale doufám, že na jaře a v létě se to opět správí. V tomhle článku najdete jen čtyři kavárny, oproti pěti, ale doufám, že i tak vám udělám radost. Já si jdu teď na chvilku odpočinout od psaní, protože jsem teď jen Baruš s devíti prsty; podařilo se mi se v práci říznout, tak že jsem skoro skončila pod šitím. Tak aspoň to mám zavázané a jsem trochu lazar, nevadí.

středa 10. května 2017

Hon na wroclawské trpaslíky

Je to už pár týdnů, co jsme se s Janičkou rozhodli vyrazit do polské Wroclawi. Už ani nevím, jak nás to napadlo, ale teď jsem fakt ráda, že jsme vyrazily, přestože to málem nedopadlo. Počasí nám moc nepřálo, na ty dva dny hlásili déšt a zataženo, což nás na začátku května fakt štvalo, ale nakonec jsme se hecly a o druhém květnovém prodlouženém víkendu do Wroclawi vyrazily. 

pátek 21. dubna 2017

Kladdkaka - švédský čokoládový dort s pomerančem

S obdobím jara a léta přichazejí na přestřes farmářské trhy a food festivaly. Kdo mě sledujete už nějaký ten čas, tak víte, že oboje naprosto miluji. Farmářské trhy jsou pro mě krásnou procházkou s kelímkem kávy mezi stánkami, kde okukuji krásnou zeleninu a ovoce a sliny se mi sbíhají při pohledu na voňavé pečivo a čerstvé ryby. Nejraději na trhy chodím ráno, kdy je tam málo lidí a nejvíce jsem si oblíbila Jiřák. Paradoxně se pořád vyhýbám sobotní Náplavce. Ne kvůli brzkému vstvání, ale kvůli tomu kvantu lidí. Co miluji možná ještě víc jsou food festivaly, a zvláště pokud se jich mohu aktivně účastnit. Je to skvělý pocit slyšet chválu na svůj dezert od lidí, které vidíte úplně poprvé a oni si něco vyberou jen díky tomu, že to vidí a mají na to chuť. Tím se dostáváme i k tomuhle mega čokoládovému dortu Kladdkaka, který pochází ze Švédska. Jako první jsem ho ochutnala od naší skvělé Adie, které jej pekla v rámci svého kuchařského pořadu v TV Mňam, kde pracuju. Přiznám se, že jsem si ho zamilovala, recept jsem ale zapomněla. Inspirovala jsem se nakonec od Romči z Na skok v kuchyni, ale celý jsem ho ještě ozvláštnila pomerančem. A to nejen že jsem ho přidala přímo do dortu, ale udělala k tomu ještě pomerančový cukr a pomerančovou omáčku. Konečně se dostáváme k hlavní myšlence, a to je, že pokud se nic nepokazí, tak tenhle dort budete moci ochutnat na Foodblog Marketu od Kačí z My cooking diary 4. června v Radlické kulturní sportovně. Víc infa se určitě brzy dozvíte. A teď.. Jdeme péct :)

sobota 15. dubna 2017

Citronový velikonoční beránek

Přiznám se, že letos je to snad poprvé, co nějak výrazně řeším Velikonoce. Asi je to tím, že letos je opravdu trávím skoro celé na vesnici, kde teď přebývám. Jen na jeden den si sjedu s Šárkou na Moravu, ale velikonční tradice se mi letos asi nevyhnou. Rozhodla jsem se jim jít naproti a poprvé upéct i domácího beránka, protože ty kupované se mi hnusí už od pohledu. Aby to nebylo tak nudné, obohatila jsem ho citrónem a musím říct, že jsem nadšená. Beránek se mi sice trošku připekl, ale na chuti mu to vůbec neubralo. Beránek se tradičně jí až na Velikonoční neděli, já už ho rozkrojila v sobotu, za prvé abych ho ochutnala, ale hlavně aby ho mohla vyzkoušet i Šárka. Doufám, že úspěch bude mít i u ní.. 


čtvrtek 6. dubna 2017

Čokoládové mini bábovičky s banánem a bílou čokoládou

Moje kamarádka Aneta měla nedávno narozeniny a přála si, abych jí konečně něco upekla. Den předtím než jsme měly společně jít na snídani, jsem v práci přemýšlela, co bych jí dala a napadlo mě, že bych konečně měla využít formičky na mini bábovičky, která jsem si pár dní předtím objednala z Tchiba. Večer po práci jsem jí upekla tyhle krasavice a myslím, že Anet byla fakt nadšená (i když jsem jí bábovičky dala ve vánoční krabičce, jiná hold nebyla na skladě :D). Druhý den jsem se do báboviček pustila znova a recept vám nafotila. Jsou skvělou alternativou ke klasické bábovce, navíc se fakt dobře převáží a je to snad nejroztomilejší dezert, co jsem za poslední dobu viděla. Jsou sice poměrně sladké, ale pomeranč tomu dodá příjemnou nakyslost a svěžest, banán zase vláčnost. Sice to bude obtížné, ale počkejte s nimi do druhého dne, aby vám bílá čokoláda na povrchu stačila pořádně zaschnout. 

neděle 2. dubna 2017

Luhačovické šátečky s tvarohem a malinama

O kuchařce Sladké první republika jsem vám už psala a dávala recept na tenhle úžasný tvarohový koláč s jablky, který vážně musíte vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že inspirace je v kuchařce opravdu hodně, rozhodla jsem se s mamkou vyzkoušet další recept. Tentorkát naše volba padla na luhačovické šátečky s tvarohem a malinama. V původním receptu se sice nachází borůvky, my jsme je ale vyměnily za čerstvé maliny a myslím, že volba to byla správná. Zrníčka z malin totiž krásně kontrastují se sladkou tvarohovou náplní. Šátečky můžete sami vyzkoušet, jejich příprava je sice na delší dobu, ale to u kynutých těst není žádným překvapení. Chutnají ale naprosto fantasticky a vychvalují je všichni, komu jsem je nechali ochutnat. Určitě je zkuste, případně je můžete otestovat přímo u mě na jedné z letních akcí ;) Ale o tom až někdy příště..